Anti virus program (freeware)


AntiVir Guard antivirus and firewall

   Regel nummer ett är fortfarande att aldrig öppna mejlbilagor från okända avsändare, hur lockande det än är.
  Se också till att regelbundet uppdatera ditt operativsystem och webbläsare.
  Nya virus upptäcks i princip varje månad och din dator kan snabbt bli en måltavla för tusentals virus och trojaner som utnyttjar nyupptäckta säkerhetshål.
  Tänk också på att avsändaren kan bluffa. Mejlet kan se ut att komma från din kompis men om det är skrivet på ett språk han eller hon inte brukar använda - släng det direkt.
  Vissa elakartade program kan installera sig automatiskt när du surfar på nätet om din dator inte är uppdaterad. Vissa behöver manuellt godkännande av dig för att bli installerade, men de kan ofta maskera sig genom att låta som de är till för något helt annat än vad de egentligen är.
  Om du får upp oväntade frågor om att program vill installeras när du surfar ska du alltid svara nej såvida du inte vet exakt vad det är som kommer att installeras.
  
  Har du det vanliga operativsystemet Windows så kan du uppdatera det helt gratis via Windows Update.
  
  Webbläsare:
  Nya säkerhetshål hittas ofta i Microsofts webbläsare Internet Explorer. Du uppdaterar den genom Windows Update som vi länkat till ovan. Det kan dock vara värt att testa en alternativ webbläsare, t.ex Firefox.
Mozilla Firefox är en snabb och förenklad variant av Mozilla, webbläsarsviten med mejlprogram, adressbok,
  chattprogram och HTML-editor. Mozilla och Firefox finns även i svenska varianter.
Opera är en snabb webbläsare skapad i Norge.
  Ett annat webbläsaralternativ är Netscape.
  
  Anti-virus:
  Program du behöver för att stoppa smittade filer och mejl. Ligger och bakgrunden och kontrollerar att filer du laddar ner inte är smittade.
  Tänk också på att skyddet är färskvara. Uppdatera alltså programmets virusdatabas regelbundet, helst en gång i veckan. Detta kan man ofta ställa in att ske automatiskt om man vill. Dessa två produkter nedan är helt gratis för hemanvändare.
AVG Anti-virus
Avast!
  
  Kolla datorn online
  En onlinekoll är ett enkelt sätt att snabbkolla datorn. Det ersätter inte anti-virusprogram men kan ge en fingervisning om du att du har ett problem. Observera att om du sitter bakom brandvägg så är det brandväggen som kontrolleras.
Trend Micro Online Virus Scanner
F-Secure Online Virus Scanner
Symantec Security Check
A-squared Online Check
  
  Anti-adware/trojaner/dialers:
  Via säkerhetshål kan du drabbas av så kallade trojaner och dialers, små program som installerar sig själv på din dator utan din vetskap. De kör i bakgrunden och har olika syften. Vissa skickar ut spam, andra öppnar bakdörrar på datorn så den som skapat programmet kan gå in och ta kontroll över den.
Ad-Aware är ett gratisprogram som söker efter denna typ av virus.
Spybot S&D
A-squared Free

  Bluffstopparen
  Konsumentverket har utvecklat programmet Bluffstopparen som skyddar ditt telefonmodem från att modemkaparprogram tar över ditt modem och ringer upp dyra utlands- eller satellitnummer. Detta program behövs bara om du använder dig av uppringd modemanslutning.
  
  Mjukvarubrandväggar:
  Finns i lite olika varianter men har alla fördelen att du själv kan styra vilka program som ska få kommunicera med nätverket/internet.
Zone Alarm är en bra och lite enklare variant. När ett program vill kommunicera med omvärlden för första gången så frågar Zone Alarm om du tycker det är okej eller inte. Den kollar också inkommande trafik.
Kerio är lite mer avancerad och har lite fler funktioner. Observera att några av specialfunktinerna bara fungerar 30 dagar i gratisvarianten. Men själva brandväggen är gratis för dig som hemanvändare.
Outpost kommer i både Pro- och Free-variant, Outpost Free har lite färre funktioner men är helt gratis för hemanvändare.
Sygate Personal Firewall är ett annat alternativ.

  Licens?
  De flesta av programmen Jag nämnt ovan kommer i två varianter - en som du betalar för som har fler funktioner och en som är gratis för hemanvändare, men då något avskalad i funktionalitet.